Horus Slovenska nagrada za družbeno odgovornost
Predstavitev projekta
Organizator in partnerji
Predstavitev nagrade
Ocenjevalna komisija
Predstavitev finalistov
Končno poročilo Ocenjevalne komisije
Program podelitve
Pokrovitelji podelitve
Zahvala
Kolofon
 
 

Zbornik finalistov
2021

 

Bravo, udeleženci akcij HORUS in SKRBNIKI DRUŽBENE ODGOVORNOSTI!

IRDO in njegovi številni partnerji se trudimo prispevati tudi v letu 2021, da bi se uresničevalo spoznanje sodobnega človeštva (po OZN, ISO, EU ..), da si je pot iz sedanje globalne družbeno-ekonomske krize treba izboriti s posodobitvijo vrednot, kulture, etike in norm, ki prevladujejo, da oblikujejo vrednote itd. v nenehnem krogu, vidnem v navadah.

V začetku decembra 2021 smo dobili objave, ki kažejo, da v mednarodnem visokem šolstvu družbena odgovornost pridobiva veljavo med kandidati za sodelovanje, za študij in za zaposlovanje.

Mesec prej smo v Glasgowu izvedeli, da smo brez močno uveljavljene družbene odgovornosti na robu desetletja, v katerem si bomo dokončno uničili lastne naravne pogoje za preživetje. Žal so tudi v slovenskem parlamentu ljudje, ki jim je trenutni dobiček pomembnejši od preživetja. So pač sovražniki svojih otrok in vnukov. Ne upoštevajo, da smo na omejenem planetu Zemlji kot v zaprti steklenici, ki se vsako minuto ene ure obstoja njena vsebina podvoji, a virov zmanjkuje. Minuto pred koncem je videti še precej prostora, nujne spremembe so videti daleč. A niso, opozarjajo strokovnjaki.

Zato zdaj (med drugim) končujemo knjigo o INOVATIVNI TRAJNOSTNI DRUŽBENO ODGOVORNI DRUŽBI (v angleščini). Morda bo kaj pomagalo.

Nedavni podatki, kako veliko denarja npr. iz virov EU in drugih neki del Slovencev zlorabi, kažejo, da je smiselno nadaljevati akcijo HORUS. Enako velja za nekoč neobičajno usposabljanje za SKRBNIKE DRUŽBENE ODGOVORNOSTI. Pomagamo ljudem dojeti, da se izplača upoštevati soodvisnost, se tako truditi za čim več celovitosti in prevzemati odgovornost za svoje vplive na družbo. Tako preprečimo veliko nevarnih posledic.

Hvala vsem letošnjim dobitnikom in udeležencem akcij Inštituta IRDO, da pri tem trudu sodelujejo s svojimi zgledi. Skupaj pomagamo reševati sedanje in prihodnje človeštvo.

10. decembra 2021

Zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej, predsednik Strokovnega in Raziskovalnega sveta Inštituta IRDO in Strokovno-organizacijskega odbora nagrade Horus