Kdor družbene odgovornosti še nima vključene v svojo strategijo, zaostaja za sodobnim napredkom in konkurenčnostjo. Sodoben čas namreč od pravnih oseb vse bolj zahteva, da se zavedajo vplivov, ki jih imajo na okolje in družbo ter vplivov, ki jih okolje in družba povzročata nanje. O tej soodvisnosti in celovitosti družbe govori koncept družbene odgovornosti (DO), ki se v uspešnih podjetjih in organizacijah ter zavodih vse bolj uveljavlja, o njih pa govorijo tudi pomembnejši evropski dokumenti in usmeritve. V svetovnem merilu zlasti podjetja prepoznala, da jim družbeno odgovorno delovanje prinaša številne koristi, kot npr.:

 • večja prepoznavnost in ugled v medijih, pri splošni javnosti, kupcih, dobaviteljih, poslovnih partnerjih,
 • večja motivacija zaposlenih za delo, večja lojalnost zaposlenih, manj absentizma in fluktuacije,
 • več predlogov za inoviranje, izboljšave poslovanja, delovanja,
 • pridobitev novih poslov s strankami, dobavitelji, več nakupov in večja lojalnost potrošnikov,
 • racionalnejša raba virov in s tem zmanjšanje stroškov,
 • več dobička ob izteku leta.

Vabimo vas, da se prijavite na razpis za podelitev Slovenske nagrade za družbeno odgovornost – Horus 2018. Razpis je namenjen podjetjem (mikro, majhnim, srednje velikim, velikim, socialnim podjetjem) in zavodom, podjetnikom s slovenskimi koreninami, ki poslujejo v tujini, novinarjem ter ostalim organizacijam in posameznikom, ki delujejo družbeno odgovorno. Iščemo in nagrajujemo celovite pristope pravnih oseb in posameznikov k družbeni odgovornosti. Razpis bosta oktobra 2018 v partnerskem sodelovanju s številnimi strokovno-interesnimi organizacijami objavila IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi. Nagrada HORUS bo letos podeljena že desetič.

Koga vabimo k prijavi na razpis?
• podjetja (klasična, socialna) in zavode,
• slovenske podjetniške organizacije/podjetnike v zamejstvu in po svetu,
• novinarje ter
• družbeno odgovorne posameznike in organizacije.

Vabimo vas, da v projektu sodelujete z vašim primerom dobre prakse in da delujete z zgledom! Razpisno dokumentacijo za leto 2018 najdete tukaj.

Ključni datumi

Popravljeni so datumi za nagrado HORUS 2018.

Termin Aktivnost
3. 10. 2018 objava razpisa za nagrado Horus
3. 10. – 15. 11. 2018 zbiranje prijav na razpis
15. 11. 2018 zaključek razpisa = rok za oddajo vlog
16. 11. 2018 odpiranje prispelih prijav
16. 11.-20. 11. 2018 zbiranje dopolnitev dokumentacije prijaviteljev
22. 11. – 29. 11. 2018 ocenjevanje komisije, 1. krog
30. 11. 2018 razglasitev finalistov za nagrado in priznanja
30. 11. – 7. 12. 2018 ocenjevanje komisije, 2. krog
13. 12. 2018 1-dnevni seminar Horus s predstavitvijo dobrih praks Horus – predstavitev nominirancev za nagrado in podelitev nagrad, priznanj
December 2018 izdaja zbornika s predstavitvijo sodelujočih

Nagrajenci in finalisti Horus 2016

Kaj s sodelovanjem na razpisu kot pravna oseba pridobite?

 • S specializiranim vprašalnikom, usklajenim s smernicami ISO26000 in drugimi aktualnimi dokumenti o DO, vam bomo pomagali analizirati vaše stanje DO ter pripraviti poročilo o tem za neodvisne ocenjevalce.
 • Dodatno svetovanje organizatorja za prijavo na razpis in/ali uveljavljanje, vzpostavitev ali prenovo strategije družbene odgovornosti v vašem podjetju, zavodu, organizaciji.
 • Posredno izobraževanje ključnega kadra o družbeni odgovornosti, spoznanja dobrih praks drugih podjetij, zavodov za izboljšanje vašega poslovanja.
 • Več objav o vaši organizaciji v medijih.
 • Možnost prejema nagrade Horus 2018 in/ali priznanja Finalist Horus 2018 ter s tem brezplačno uporabo logotipa Horus 2018, povečan ugled vaše pravne osebe v javnosti, med zaposlenimi, potrošniki, poslovnimi partnerji.
 • Udeležbo na seminarju Horus 2018, kjer boste spoznali vse bistvene informacije o uveljavljanju družbene odgovornosti v vašem poslovnem okolju.
 • 20 % popust pri prijavnini, če ste člani organizatorjev in podpornih partnerjev projekta.

Veselimo se vašega sodelovanja na tem natečaju in promocije vašega primera dobre prakse v slovenski javnosti. Prijavite se tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed